Pisteet tasan kauden avauksessa – Pennasen pilkku tuo pisteen kotiin

Tampereen Ilves aloitti Veikkausliiga urakkansa räntäsäteen saattelemana Ahvenanmaan saarella Maarianhaminassa.

Otteluun lähdettäessä päävalmentaja Toni Kallio kertoi haastattelussaan Ruudulle, että sairastelut ja viime hetken loukkaantumiset olivat jättäneet kokoonpanon ulkopuolelle pre-seasonilla paljon nähdyn Yusif Moussan, ja kaksi tämän kauden hankintaa, Lauri Ala-Myllymäen ja ranskalaisen Seydine N’Diayen.

Ilves pystyi aloittamaan ottelun määräämällä pelin intensiteetin pallollisena ja kotijoukkue tyytyi puolustamaan tiiviissä puolustusmuodossa pallon alla.

Ottelun ensimmäinen vaarallinen paikka siunaantui kuitenkin vihreävalkoisille ja Ilvestä vielä viime kaudella edustaneella Tucolle. Otso Virtanen pystyi kuitenkin esittämään Tucon puskuun hyvän torjunnan.

Ilves sai ensimmäiset saumansa pallon riistojen jälkeen nopeista hyökkäyksistä, mutta pelivälinettä ei saatu kohti maalia ennen Petteri Pennasen vapaapotkua, joka lähti n. 20m kotijoukkueen maalista, mutta päätyi vieraiden maalivahti Elmo Henrikssonin käsiin.

Joitain kertoja Ilves oli lähellä murtautua kotijoukkueen rangaistusalueelle, mutta IFK:n puolustus oli tehtäviensä tasalla.

Lähimpänä maalia käynyt Tuco oli uudestaan Ilveksen boksissa keskityksen kohteena ja 36. minuutilla Albin Granlundin matala pallo etualueelle löysi hyökkääjän, jonka ensimmäisen kosketuksen viimeistely kimpoi Ilveksen kannalta epäonnisesti Kalle Katzin blokkiyrityksen kautta yli Virtasen ja vieraiden maaliin.

Ylärima pelasti Ilveksen toiselta takaosumalta ennen taukoa ja ensimmäinen nelivitonen päättyi kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Toisella jaksolla Ilves jatkoi pallollisessa kontrollissa ja alkoi löytää tiloja, ja ylivoimia, kotijoukkueen puolustuskolmanneksella.

Tie kotijoukkueen maalille oli kuitenkin pääosin tukossa, mutta lopulta Ilves alkoi löytää syöttämällä omiaan IFK:n linjojen välistä. Doni Arifi löysi terävällä syötöllä Pennasen, joka pääsi suojaamaan palloa ja otti samalla kovan taklauksen takaapäin jaloilleen. Rike tapahtui aivan rangaistusalueen rajalle, mutta erotuomari Antti Munukka näytti suoraan rangaistuspisteelle.

Tilanteessa rikottu Pennanen asteli itse pallon taakse ja viimeisteli varmasti Ilveksen kauden ensimmäisen liigamaalin, kun toista jaksoa oli pelattu vajaan 10 minuuttia.

Hetkeä myöhemmin nähtiin ottelun ensimmäinen varoitus, kun maalintekijä Pennanen jyrättiin keskikentällä. Tunnin täytyttyä Santeri Haarala oli nokikkain vieraiden maalivahdin Arifin syötettyä jälleen hyvin viimeiseen linjaan, mutta Henriksson torjui vastaantullessaan.

Ilves alkoi löytyy mm. Felipe Aspegrenia niin laidalta keskityspaikoista kuin sisemmällä kenttää rytmittämässä peliä.

Ilves teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Oiva Jukkola tuli Djair Parfitt-Williamsin tilalle 72. minuutilla.

Lähimpänä voittomaalia oli 78. minuutilla Pennanen, kun sisäänpäin kiertänyt keskitys tavoitti keskikenttäpelaajan muutama metri vihreävalkoisten maalista, mutta pusku epäonnistui ja jäi maalivahdin poimittavaksi.

Pennanen ja Adam Larsson jättivät kentän 83 minuutin kohdalla ja vaihdosta sisään tuli Najeeb Yakubu, sekä Baddredine Bushara.

Lisää osumia ei kauden avausottelussa nähty ja pisteet tasattiin räntäsateessa pelatun kauden ensimmäisen 90-minuuttisen päätteeksi.

Kapteeni Tatu Miettusen kommentit Ruudun haastattelusta:

– Tärkeätä, että jotain saatiin kotiin vietäväksi, mutta kolme pinnaakin oli otettavissa. Annettiin Maarianhaminalle vähän helppo maali, mutta toisella jaksolla pelirohkeus oli parempaa ja saatiin paikkoja. Onneksi saatiin maalikin, Miettunen summasi ottelusta.

– Pelissä oli paljon sitä mitä haettiinkin, mielestäni hyvää pallon liikuttamista ja päästin vastustajan boksiin. Paikkoja oli toiseenkin maaliin, niin sillä tavalla voi ihan positiivisesti lähteä toiseen peliin, päättää Ilves-kapteeni.

Ilveksen kokoonpano IFK Marienhamnia vastaan;

Avauskokoonpano: Virtanen (MV), Mäenpää, Miettunen, Katz, Aspegren, Arifi, Hasa, Pennanen, Haarala, Parfitt-Williams, Larsson.

Vaihdossa: Viitala (MV), Umar, Patut, Jukkola, Bushara, Kyllönen, Yakubu.

Vaihdot: 72 min Parfitt-Williams <-> Jukkola, 82 min Pennanen <-> Yakubu & Larsson <-> Bushara

Ilveksen seuraava Veikkausliigaottelu on 15.4. pelattava kotiottelu FC Interia vastaan.