Pirkanmaan derby Ilveksen ylivoimaa – loppuunmyyty Tammela todisti murskavoittoa

0

Ilves murskasi FC Hakan Veikkausliiga-kauden ensimmäisessä Pirkanmaan derbyssä maalein 5–0.  Loppuunmyydyllä Tammelan Stadionilla kotiyleisöä huudattivat Vincent Ulundu, Santeri Haarala, Tatu Miettunen, Lauri Ala-Myllymäki ja Maksim Stjopin. Maalivahti Otso Virtanen torjui kauden neljännen nollapelinsä.

Uuden Tammelan Stadionin ensimmäinen loppuunmyyty ottelu ja yksi kauden odotetuimmista kohtaamisista päästiin pelaamaan ihanteellisissa olosuhteissa. Ottelun yleisömäärä, 8017 katsojaa, on luonnollisesti sekä uuden että vanhan Tammelan yleisöennätys.

Derbytunnelmaan päästiin Hakan Elias Mastokankaan varoituksen myötä jo neljännellä minuutilla, kun tämä liukui tilanteeseen myöhässä ja osui peliä avanneen maalivahti Otso Virtasen jaloille. Kamppailun alku ja varsinkin toinen kymmenminuuttinen oli rikkonainen johtuen myös kolmesta huoltokatkosta, jotka kaikki johtuivat kotijoukkueen pelaajien saamista kolhuista.

Parinkymmenen minuutin pelin jälkeen Hakan Haymenn Bah-Traoren nousu oikealta laidalta tuotti vierasjoukkueelle rangaistuspotkun, kun Juhani Pikkaraisen myöhästynyt liuku osui laitapuolustajaa jaloille. Pikkarainen sai tilanteesta myös Ilveksen ensimmäisen varoituksen. Rangaistuspotkua asettui laukomaan Elias Mastokangas, jonka vasempaan alakulmaan suuntautuneen vedon Ilves-kapteeni Otso Virtanen kuitenkin torjui upeasti.

Jälkitilanteessa Mastokangas teki jälleen tarpeettoman liu’un kohti Ilves-maalivahtia, mutta selvisi tilanteesta ilman toista varoitusta. Ilvekselle tilanteesta puolestaan jaettiin kaksi keltaista korttia. Välittömän palautteen antajina ja varoitusten vastaanottajina toimivat Santeri Haarala ja vaihtopenkiltä Roope Riski.

27. minuutilla Ilveksen Joona Veteli esitteli kovaa laukaustaan. Noin 25 metristä lähtenyt takayläkulmaa tavoitellut kuti kohahdutti Tammelan yleisöä, mutta pallo nousi hieman yli maalin.

Reilut kuusi minuuttia myöhemmin desibelit käännettiin vielä useamman pykälän kovemmalle, kun kotiyleisö pääsi tuulettamaan Ilveksen avausosumaa. Kokoonpanoon palannut Vincent Ulundu sai pallon Hakan hyökkäykseen lähdön katkaisseelta Doni Arifilta rangaistusalueen oikeaan kulmaan ja lähetti harhautuksensa jälkeen pelivälineen vasemmalla jalallaan takakulmaan. Ulundun komea 1–0-maali syntyi ottelun 34. minuutilla ja oli Ilves-pelaajan ensimmäinen osuma Veikkausliigassa.

Neljä minuuttia eteenpäin ja Tammelan Stadion räjähti toistamiseen, kun Santeri Haaralan ja Lauri Ala-Myllymäen upea yhteispeli tuotti yhden alkukauden hienoimmista Ilves-maaleista. Haarala tarjosi pallon ensin rangaistusalueen rajalta puolustajan selustaan nousseelle Ala-Myllymäelle, joka käänsi vielä syötön takaviistoon keskelle takaisin Haaralalle. Hyökkääjä niittasi pelivälineen maaliverkkoihin suoraan syötöstä ja vei Ilveksen 2–0-johtoon 38. minuutilla.

Hakan yksi harvoista tilanteista avautui 43. minuutilla Elias Mastokankaalle, joka pääsi virittämään laukauksensa 18 metristä. Keskelle jäänyt veto ei kuitenkaan tuottanut ongelmia Ilves-maalivahti Otso Virtaselle. Enempää osumia ei nähty, joten tauolle siirryttiin Ilveksen 2–0-johdossa.

Ilves jyrää Hakan yli toisella puoliajalla

Vierasjoukkue vaihtoi tauolla hyökkäykseen Marko Bacaninin tilalle Oliver Whyten. Marius Söderbäckin syöttö rangaistusalueen rajalle heti toisen jakson alussa tarjosi vetopaikan Santeri Haaralalle, jonka laukaus suuntautui ohi oikeasta yläkulmasta.

Keltavihreät saivat kuitenkin jaksolle haluamansa alun, kun 49. minuutilla pallo oli kolmatta kertaa Hakan maalissa. Santeri Haaralan lähettämän kulmapotkun jälkitilanteessa hyökkääjä teki toisen toimituksen maalille, ja tällä kertaa pallo pomppi lopulta Tatu Miettusen kautta sisään. Puolustajan osuma vei kotijoukkueen 3–0-johtoon.

Hakan toisen varoituksen vastaanotti kapteeni Guilherme Morais 50. minuutilla. Ottelun seuraavat vaihdot nähtiin 56. minuutilla, kun Ilves toi avausmaalin tehneen Vincent Ulundun tilalle Matias Kivikko Arrañon ja Haka vaihtoi Imani Lanquedocin ja Juho Kilon tilalle Evangelos Patoulidisin sekä Tuure Siiran. Valkeakoskelaisten kolmannen varoituksen vastaanotti Maissa Fall 58. minuutilla.

Ilveksen toisen maalin tehneellä Santeri Haaralalla oli vapaa tekopaikka rangaistusalueen sisällä 63. minuutilla, mutta tällä kertaa maalivahti Anton Lepola onnistui torjumaan vedon kulmapotkuksi. Erikoistilanteessa korkeimmalle nousi Doni Arifi, jonka takakulmaan suuntautunut pusku meni vain hieman ohi. 68. minuutilla Hakan Oliver Whyte otti varoituksen ja perään Ilves vaihtoi Joona Vetelin tilalle Maksim Stjopinin.

Ottelu ratkesi viimeistään 72. minuutilla, kun Ilves iski lukemat jo 4–0:aan. Oiva Jukkola tarjosi vasemmalta laidalta hienon syötön keskelle vasemman topparin selustaan liikkuneelle Lauri Ala-Myllymäelle, joka pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Ilves-kasvatin maltti piti tilanteessa hienosti, ja pieni nosto lähetti pallon heittäytyneen Lepolan yli maaliverkkoihin.

78. minuutilla Ilves teki vielä kolme vaihtoa, joissa Santeri Haarala, Aapo Mäenpää ja Lauri Ala-Myllymäki tekivät tilaa Roope Riskille, Mohammed Umarille ja Topi Alalle, joka teki samalla ensiesiintymisensä Veikkausliigassa. Haka vaihtoi pari minuuttia myöhemmin Maissa Fallin ja Ryan Mahutan tilalle Nicolas Dantasin ja Arlind Sejdiun.

Upeasti läpi ottelun kannustanut kotiyleisö pääsi tuulettamaan maalia vielä kerran, kun Maksim Stjopinin komea laukaus 86. minuutilla muutti lukemiksi 5–0. Stjopin leikkasi rangaistusalueen sisään oikealta ja ampui kovan vasemman jalan vedon takakulmaan.

Ilveksen 5-0-voitto nosti tamperelaiset 13 pisteeseen ja sarjataulukon kolmannelle sijalle. Joukkueen viidestä maalista neljä oli Ilves-kasvattien tekemiä.

Päävalmentaja Joonas Rantasen kommentit:

– Ei ole superlatiiveja kuvaamaan tunnelmaa ja fiilistä tällaisen tuloksen jälkeen. Uskomaton ilta kaikin puolin. Iso kunnia pelaajillemme siitä, miten he tänään esiintyivät täyden stadionin edessä.

– Pelin alku oli vähän tunnusteleva. Sitten tuli meille sellainen noin kahdeksan minuutin hankala jakso, joka oman tulkintani mukaan johtui siitä, että valahdimme liian alas puolustamaan emmekä oikein päässeet käynnistämään hyökkäyksiä. Se päättyi Hakan rangaistuspotkuun, jossa Otso Virtanen otti erinomaisen ”gamesaverin” ja piti meidät pelissä mukana. Muutoin pelasimme hyvän ottelun ja teimme todella upeita maaleja. Toisella jaksolla 3–0-maali heti alkuun omalla tavallaan niittasi pelin, mutta jatkoimme kuitenkin työntekoa loppuun asti. Joukkue teki niitä asioita, joita olimme heiltä pyytäneetkin. Olen todella iloinen ja tyytyväinen pelaajiemme puolesta.

– Olemme pelanneet sarjan alusta asti vähintäänkin tyydyttävästi, useimmiten hyvin tai erinomaisesti – lukuun ottamatta 30-minuuttista Gnistania vastaan. Kun katsoimme dataa, niin näytti siltä, että tulemme kyllä voittamaan pelejä, kun vaan jatkamme samalla tavalla. Nyt se on vain realisoitunut. Totta kai voitot ruokkivat henkeä ja itseluottamusta vielä lisää. Voimme olla vähintään tyytyväisiä siihen, miten olemme kauden aloittaneet.

Ilveksen kokoonpano

1 Otso Virtanen (mv) (C), 5 Juhani Pikkarainen, 16 Tatu Miettunen, 22 Aapo Mäenpää (4 Mohammed Umar, 78’), 6 Doni Arifi, 7 Joona Veteli (8 Maksim Stjopin, 69’), 15 Lauri Ala-Myllymäki (28 Topi Ala, 78’), 17 Marius Söderbäck, 19 Oiva Jukkola, 9 Vincent Ulundu (2 Matias Kivikko Arraño, 56’), 29 Santeri Haarala (10 Roope Riski, 78’)

Käyttämättömät vaihtopelaajat: 12 Johannes Viitala (mv), 31 Danila Bulgakov

Seuraava ottelu

Ilveksen ottelut jatkuvat Tammelan Stadionilla keskiviikkona FC Interiä vastaan. Klo 20.00 käynnistyvän kamppailun liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa – nähdään taas Tammelassa!