Ilves palasi voittokantaan – FC Inter kaatui Turussa

2

Kentältä poistot

1

0

Ilves haki Turusta vierasvoiton, kun FC Inter kaatui Santeri Haaralan ja Roope Riskin maaleilla lukemin 0–2. Maalivahti Otso Virtanen pelasi kauden kuudennen nollapelinsä. Voitto nosti Ilveksen 21 pisteeseen ja neljän pisteen päähän sarjaa johtavasta KuPSista.

Ottelun alku oli varsin tasainen, mutta kotijoukkue onnistui etenemään pykälän Ilvestä paremmille hyökkäyspään alueille. Hieman ennen kymmenen minuutin täyttymistä FC Interin Jussi Niskan vahva nousu oikealta laidalta tuotti laitapuolustajalle syöttöpaikan rangaistusalueen sisälle, mutta hyvin sijoittunut Tatu Miettunen katkaisi syötön ja purki tilanteen.

19. minuutilla Matias Tamminen teki rangaistusalueen rajan ylitettyään tilaa laukaukselleen, joka kimposi Jorginhon kautta kulmapotkuksi. Darren Smith pääsi puskemaan erikoistilanteessa, mutta Ilves-maalivahti Otso Virtanen torjui helposti. Jorginhon saama isku hyökkäyspäässä aiheutti huolta keltavihreässä leirissä, mutta laitapuolustaja pystyi jatkamaan peliä huoltotauon jälkeen.

28. minuutilla Jussi Niskan keskitys 30 metristä tavoitti takatolpalta Timo Stavitskin, jonka pusku pienestä kulmasta nousi yli maalin. Stavitski oli pian itse pohjustamassa kotijoukkueen seuraavaa tilannetta, jossa Jorginho blokkasi 13 metristä lähteneen Matias Tammisen laukauksen. Jatkotilanteessa myös Florian Krebsin kuudentoista rajalta laukoma pallo nousi selvästi yli maalin.

Ilveksen maltillinen syöttöpeli ei johtanut maalipaikoille tai ratkaisuyrityksiin ensimmäisen puolen tunnin aikana. Lopulta 35. minuutilla vierasjoukkue loi lupaavan oloisen hyökkäyksen, jossa Jorginhon syöttö vasemmalta laidalta keskelle ei aivan tavoittanut Santeri Haaralaa. Marius Söderbäck pääsi kuitenkin lataamaan irtopallosta, mutta laukaus pysähtyi Inter-puolustajaan.

Hetkeä myöhemmin Haaralan syöttö oli lähellä vapauttaa Jorginhon läpiajoon, mutta syöttö karkasi aavistuksen eteen ja Inter-maalivahti Eetu Huuhtanen ehti palloon ensimmäisenä. Seuraavaksi Haarala tarjosi vetopaikan Anton Popovitchille, mutta keskikenttäpelaajan kuti blokattiin. Vastahyökkäyksessä Inter puolestaan petasi hyvän vetopaikan vetopaikka 18 metriin Iiro Järviselle, jonka laukaus epäonnistui.

41. minuutilla Järvisen taidokas haltuunotto ja terävät ensimmäiset askeleet olivat jättää Juhani Pikkaraisen reilulle takamatkalle, mutta puolustaja teki taktisen rikkeen ja katkaisi vaarallisen hyökkäyksen alun. Tilanteesta nousi Pikkaraiselle varoitus, jonka myötä puolustajan korttitili tuli täyteen ja hän on pelikiellossa Ilveksen seuraavasta Veikkausliiga-ottelusta. Interin ensimmäisen varoituksen sai Jussi Niska 43. minuutilla, kun puolustaja katkaisi kotijoukkueen kulmapotkun jälkeen vastahyökkäykseen lähtemässä olleen Oiva Jukkolan etenemisen.

Ilves sai avausjakson lopussa vielä vapaapotkun 25 metristä ja perään kulmapotkun, mutta tulosta ei tullut. Todelliset maalipaikat jäivät vähiin ensimmäisen 45-minuuttisen aikana, ja tauolle mentiinkin lukemissa 0–0.

Haarala laukoo Ilveksen johtoon

Toisen puoliajan alussa Ilves sahasi syöttöpelillään pallon rangaistusalueen sisään Oiva Jukkolalle, jonka viimeinen syöttö keskelle kuitenkin blokattiin, eikä seurannut kulmapotkukaan tuottanut avausmaalia. Hieman vastaava tilanne syntyi myös muutaman minuutin päästä, jolloin Santeri Haarala pääsikin käsiksi Marius Söderbäckin kovaan syöttöön maalin edessä, mutta hyökkääjän ohjaus meni oikealta ohi.

Lopulta ottelun ensimmäinen nähtiin, kun korkealta prässännyt Ilves katkaisi Interin rohkean avauksen 30 metrissä. Peliväline tuli ensimmäisenä palloon ehtineen Jorginhon kautta kuudentoista rajalle Santeri Haaralalle, joka leikkasi hieman keskelle päin ja ampui pelivälineen oikealla jalallaan puolustajan jalkojen välistä vasempaan alakulmaan. Ilveksen 0–1-maali syntyi ottelun 57. minuutilla ja oli Haaralalle kauden viides osuma Veikkausliigassa.

Interin peli vaikeutui entisestään viisi minuuttia myöhemmin, kun maalivahti Eetu Huuhtaselle nousi suora punainen kortti. Ilves-maalivahti Otso Virtasen lähettämä pitkä avaus ja Santeri Haaralan prässi aiheuttivat sekaannusta palloon ensimmäisenä ehtineen Bismark Ampofon ja Huuhtasen kesken. Ampofo pelasi pallon päällään alaspäin, mutta peliväline osui vastakkaiseen suuntaan liikkuneen Huuhtasen käteen, mistä tuomittiin ulosajo.

Kotijoukkue teki samalla kaksi vaihtoa, joissa Florian Krebs ja Matias Tamminen tekivät tilaa maalivahti Tino Kangasaholle ja Thomas Lahdensuolle. 18-vuotiaalle Kangasaholle kyseessä oli Veikkausliiga-debyytti. Ilveksen ensimmäinen vaihto oli vuorossa 68. minuutilla, kun Roope Riski tuli kentälle Maksim Stjopinin tilalle.

Ottelun seuraavat varoitukset nousivat Interin Darren Smithille 72. minuutilla ja Ilveksen Felipe Aspegrenille 75. minuutilla. Minuutti jälkimmäisen jälkeen Anton Popovitchille avautui hyvä vetopaikka kuudentoista alueen rajalta, mutta keskikenttäpelaajan vasemman jalan laukaus nousi yli maalin. 82. minuutilla Inter vaihtoi Iiro Järvisen tilalle Axel Kouamen. Seuraava varoitus nousi minuuttia myöhemmin Thomas Lahdensuolle.

Reilut kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Oiva Jukkolan syöttö oikealta rangaistusalueen sisälle kimposi Santeri Haaralalle, jolla oli paikka illan toiseen osumaansa, mutta laukaus nousi tällä kertaa yli maalin. Tilanteen jälkeen nähtiin kolme vaihtoa, joissa Ilveksen Oiva Jukkola teki tilaa Arttu Tulehmolle ja Interin Timo Stavitski ja Bismark Ampofo Djoully Nzokolle ja Joonas Kekaraiselle. Toukokuussa 17 vuotta täyttänyt Ilves-kasvatti Tulehmo teki samalla debyyttinsä Veikkausliigassa.

Lopullinen sinetti ottelulle saatiin lisäajan viidennellä minuutilla, kun Ilves iski lopputukemat 0–2. Doni Arifin syöttö Interin puolustuksen selustaan vapautti samalla pystyyn leikanneen Roope Riskin nokikkain maalivahti Tino Kangasahon kanssa. Hyökkääjä otti pelivälineen haltuun ja lähetti toisella kosketuksellaan pallon kliinisesti taka-alakulmaan. Maali oli Riskille Veikkausliiga-kauden neljäs.

Keltavihreät palasivat voittokantaan kolmen pelin tauon jälkeen ja nousivat neljän pisteen päähän sarjaa johtavasta KuPSista.

Päävalmentaja Joonas Rantasen kommentit:

– Tosi iloinen, että nyt pystyimme kääntämään tasaisen pelin voitoksi. Ensimmäisellä jaksolla vähän hukattiin hetkiä edetä linjan taakse tai rakentaa maalintekopaikka. Toinen jakso aloitettiin hyvin ja pystyttiin viemään peliä syvälle ja sitä kautta saatiin kontrollia. Korostettiin tilanteenvaihtohetkiä ja siitä myös ensimmäinen maali.

– Kolmen pisteen lisäksi mieltä lämmittää Sande ja Roopen maalit sekä AT:n (Arttu Tulehmo) debyytti. Nyt palautuminen käyntiin ja valmistautuminen kohti lauantaita alkaa.

FC Inter–Ilves 0–2 (0–0)

0–1 Santeri Haarala 57’

0–2 Roope Riski 90+5’

Tilastot: Veikkausliiga.com

Ilveksen kokoonpano

1 Otso Virtanen (mv) (C), 3 Jorginho, 5 Juhani Pikkarainen, 16 Tatu Miettunen, 42 Felipe Aspegren, 19 Oiva Jukkola (25 Arttu Tulehmo, 87’), 6 Doni Arifi, 14 Anton Popovitch, 8 Maksim Stjopin (10 Roope Riski, 68’), 17 Marius Söderbäck, 29 Santeri Haarala

Käyttämättömät vaihtopelaajat: 12 Johannes Viitala (mv), 20 Samba Benga, 27 Jere Riissanen, 28 Topi Ala, 31 Danila Bulgakov

Seuraavat ottelut

Ilves isännöi kahdessa seuraavassa ottelussaan SJK:ta. Lauantaina 15.6. klo 18.00 joukkueet kohtaavat Tammelan Stadionilla Suomen Cupin 5. kierroksella ja keskiviikkona 19.6. Veikkausliigan Yöttömän Yön kierroksella, jolloin ottelut alkavat klo 21.00.

Veikkausliiga-ottelun Ilves–SJK lippujen hintaan sisältyy pelipäivänä klo 19.00 Tammelan Stadionilla käynnistyvä Alumni All-Stars -hyväntekeväisyysottelu, jossa kohtaavat Suomen jalkapallo- ja jääkiekkolegendat. Hyväntekeväisyysottelun tuotoilla hankitaan Taysin Lasten ja nuorten sairaalaan vastasyntyneille hengitystukilaite. Ilves Edustus Oy lahjoittaa jokaisesta myydystä Ilves–SJK-ottelun lipusta yhden euron hyväntekeväisyystapahtuman tuottoihin. Mikäli ottelun yleisömäärä nousee 7500:een, lahjoitussumma tuplaantuu kahteen euroon lippua kohden eli yhteensä 15 000 euroon.

Osta liput ennakkoon Lippupisteen verkkokaupasta ja tule mukaan täyttämään Tammela ja tekemään hyvää!