Ilves kohtaa VPS:n kauden viimeisessä vierasottelussa

Puhtaalla pelillä Veikkausliigan Mestaruussarjassa etenevä Ilves saa tänään vastaansa VPS:n. Keltavihreiden kauden viimeinen vierasottelu alkaa Vaasassa klo 18.00.

Runkosarjassa kuudenneksi sijoittuneen VPS:n saldona Mestaruussarjassa on tappio KuPSille, tasapeli HJK:n kanssa ja voitto SJK:sta eli neljä sarjapistettä. Vaasalaiset ovat nousseet sarjataulukossa viidenneksi FC Hakan ohi.

Mestaruussarjan ensimmäisessä kohtaamisessaan KuPSin kanssa vaasalaiset taipuivat lukemin 3–1. Kahden maalin tappioasemaan joutunut VPS nousi toisella jaksolla maalin päähän Samu Alangon osumalla, mutta kuopiolaisten ratkaisumaali syntyi kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Kotiottelussa HJK:ta vastaan VPS nousi 1–1-tasapeliin Samuel Lindemanin vastattua tasoituksesta 72. minuutilla. Viime lauantaina vaasalaiset hakivat vierasvoiton Seinäjoelta, kun SJK kaatui peräti 1–4. Ensimmäinen maali merkittiin kotijoukkueen omaksi maaliksi, ja muista vastasivat Evgenii Bashkirov, Teemu Hytönen ja loppulukemat viimeistellyt Samuel Lindeman.

Mitaleille VPS ei voi enää yltää, mutta neljäs sija ja sen tuoma suora paikka Mestaruussarjan jälkeen pelattavan Eurolopputurnauksen finaaleihin on vielä mahdollinen. Piste-ero neljäntenä olevaan SJK:hon on kuitenkin neljä pistettä, joten seinäjokelaisten ohittaminen todennäköisesti vaatisi VPS:ltä täyttä pistepottia kahdesta jäljellä olevasta ottelustaan eikä SJK saisi voittaa kumpaakaan omista otteluistaan.

VPS on pelannut elokuun puolivälistä lähtien ilman loukkaantunutta tanskalaishyökkääjä Mads Borchersia, joka on edelleen Veikkausliigan maalipörssissä toisella sijalla. Borchers ehti tehdä 16 ottelussa kymmenen maalia ja merkkautti myös kaksi maalisyöttöä. Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseenkin valitun Teemu Hytösen tehot ovat 7+2, puolustaja Martti Haukiojan 4+1 ja Evgenii Bashkirovin 3+3. Kahden viimeksi mainitun jälkeen eniten peliminuutteja on kertynyt kauden aikana Prosper Ahiabulle ja Samu Alangolle. Maalivahdeista Teppo Marttinen on torjunut 15 ottelussa ja Rasmus Leislahti yhdeksässä.

Kauden aikana kolme maalia tehnyt surinamilaiskärki Gleofilo Vlijter jätti vaasalaisjoukkueen elokuun alussa. Tilalle hyökkäykseen saapuivat australialainen Luka Smyth, 20, ja nigerialainen Emmanuel Ogude, 30, joiden maalitilit ovat kuitenkin yhä nollilla. Siirtoikkunan lopussa lähtijäosastolle lisättiin HJK:hon siirtynyt VPS-kasvatti Roni Hudd.

VPS:n saldona Veikkausliiga-kauden 12 kotiottelustaan on viisi voittoa, neljä tasapeliä ja kolme tappiota. Täyden pistepotin Vaasasta ovat hakeneet KuPS, EIF ja HJK.

Vaasalaisten kokoonpanosta puuttuu tänään pelikiellon takia Antti-Pekka Räisänen, joka on kerännyt tällä kaudella joukkueen viidenneksi suurimmat peliminuutit.

Ilves vahvassa vireessä

Mestaruussarjan 3–2-voitolla FC Hakasta avannut Ilves jatkoi hienoja otteitaan viime viikolla, joka tuotti kaksi upeaa voittoa. Sarjaa johtava KuPS kaatui tiistaina Tammelan Stadionilla lukemin 1–0 ja Ilveksen kanssa tasapisteissä ollut HJK lauantaina myös 0–1.

Helsingissä Roope Riskin laukoman voittomaalin takaamat pisteet nostivat Ilveksen hetkeksi sarjakärjeksikin, mutta kuopiolaiset palasivat piikkipaikalle seuraavana päivänä kaatamalla kotonaan FC Hakan. Ennen kahta viimeistä kierrosta KuPSilla on 50 pistettä, Ilveksellä 48 ja HJK:lla 45.

– Niin kuin ennen Mestaruussarjan alkua sanottiin, niin yksi peli kerrallaan mennään. Se kantoi läpi myös viime viikon – ensin KuPS-peliin täysi keskittyminen ja sitten HJK-peliin. Totta kai voittaminen ruokkii lisää itseluottamusta, ja se näkyi pelaamisessamme Helsingissä erityisesti. Olemme kyllä tyytyväisiä monella tapaa. Oman pelaamisemme perusasiat näkyivät siellä riittävän hyvin, ja olemme löytäneet keinot voittaa pelejä. Hyvä peruspelaaminen mahdollistaa sen, mutta sen päälle pitää tehdä iso työ ja paljon voittavia tekoja – ja sitä me olemme pystyneet tekemään, Ilveksen päävalmentaja Joonas Rantanen sanoi alkuviikosta tehdyssä haastattelussa.

Viime viikon voitot varmistivat Ilvekselle paikan kolmen parhaan joukossa ja ensi kauden europeleihin.

– Iso saavutus, mutta kyllä kaikki ajatukset ovat siinä, että meillä on kaksi peliä jäljellä ja mahdollisuus pelata sarjan voitosta. Katse on nopeasti käännetty tulevaan VPS-peliin, totesi Rantanen.

– Kun europelit tämän kesän osalta päättyivät, heti sen jälkeen oli ajatus, että ensi kesänä haluamme pelata niitä uudestaan ja jotta se on mahdollista, niin meidän pitää tänä syksynä pelata hyvin. Olen todella iloinen siitä, että näin myös tapahtuu.

7. kesäkuuta nähty VPS-Ilves-ottelu päättyi lukemiin 1–1. Vaasalaisten maalin teki Mads Borchers ja Ilveksen maalin Doni Arifi. Sarjakauden toinen kohtaaminen Tampereella 21. heinäkuuta kääntyi Ilvekselle viime hetken osumalla maalein 3–2. Santeri Haaralan tekemän avausmaalin jälkeen Ilves-kapteeni Otso Virtanen sai suoran punaisen kortin, minkä jälkeen kahdesta seuraavasta osumasta vastasi vieraiden Teemu Hytönen. Toisella puoliajalla Joona Veteli tasoitti rangaistuspotkusta 77. minuutilla ja upean voittomaalin tykitti Anton Popovitch 90. minuutilla.

Torstaina Vaasaan matkustaneen Ilveksen päävalmentaja Joonas Rantanen odottaa illan ottelusta jälleen kovaa kamppailua.

– VPS on ollut hyvä ja sanoisin, että he ovat pystyneet kehittämään pelaamistaan tässä syksyn aikana. Sillä tavalla on ihan varmasti haastava peli tiedossa. Vähän erilainen vastustaja, eikä ehkä niin vähääkään, kuin kaksi edellistä, ja siellä on omat erityispiirteet, jotka meidän pitää huomioida. Sanoisin kuitenkin myös, että kyllä meidän omassa pelaamisessamme on edelleen paljon hyviä asioita, joiden päälle ja varaan voimme rakentaa.

– VPS on omalla tavallaan suoraviivainen joukkue hyökkäämisessään, mutta kyllä he pystyvät liikuttamaan palloa aika hyvin ja pääsemään prässistä pois. Sen puolustamisessa pitää onnistua. Omassa hyökkäämisessämme, varsinkin jos katsoo sitä muodon kautta, tulee mahdollisesti vastaan vähän erilaista puolustusmuotoa.

VPS–Ilves

Perjantaina 4.10. klo 18.00
Lemonsoft Stadion
Rantamaantie 6
65100 Vaasa
Otteluselostus: Ilves+
Ottelulähetys: Ruutu.fi